Desinfectie

Desinfectie

Het desinfecteren van een zwembad wordt gedaan met behulp van chloor. Daarnaast bestaan er alternatieve en ondersteunende desinfectie technieken voor schoon en gezond zwemwater.

UVC desinfectie

De beste (ondersteunende) desinfectie methode. UVC licht dood 99,9% van alle bacteriën tevens ontbind het gebonden chloor (uitgewerkt en schadelijk chloor), gebonden chloor is het chloor wat u ruikt in zwembaden en ook rode ogen veroorzaakt. Door de toepassing van UVC licht word dit minimaal tot geen gebracht. Daarnaast heeft UVC licht geen bijproducten zoals wel het geval is bij ozon of ionisatie (koper/zilver).

Zoutelektrolyse

De grootste misvatting omtrent zoutelektrolyse is dat dit chloor-vrij is. Dit is niet het geval. Zout is NaCl of te wel NatriumChloride. Het zout wordt aan het zwemwater toegevoegd tot ca 4 gram/Liter, dit water is zeer mild zout (zeewater bijvoorbeeld is circa 28 gram/Liter). Door middel van een elektrolyse cel word het zout omgevormd naar Natriumhypochloriet (chloor). Het enige wat u nog qua chemicaliën dient toe te voegen is pH- omdat door de vorming van zout naar chloor altijd de pH waarde iets omhoog gaat.

Hydrolyse

Hydrolyse is een vrij nieuw desinfectie systeem. Het werkt vergelijkbaar als zoutelectrolyse alleen vormt het geen zout om maar water. Water is H2O en de hydrolyse cel vormt dit naar O3(ozon) en H2O2 (peroxide). Ozon en peroxide zijn 2 zeer sterke desinfectie producten. Het enige nadeel van deze 2 desinfectanten is dat deze zeer snel zijn uitgewerkt. Om deze reden wordt er ook zout (circa. 1 gram/L) aan het zwemwater toegevoegd zodat er toch een lage concentratie chloor ontstaat in het zwemwater voor de desinfectie in het zwembad zelf.

Advies

Ons advies is om uw zwembad te desinfecteren met chloor en ondersteund met UVC licht voor lagere chloor verbruik en voorkoming van gebonden chloor (chloor lucht/rode ogen). Mocht u een overgevoeligheid hebben voor chloor of snel een droge huid dan is zoutelektrolyse i.c.m. UVC licht de beste optie voor u.

Vragen? Neem contact op!

Heeft u nog vragen met betrekking tot de desinfectie van uw zwembad? Neem dan gerust contact met ons op!

Volg ons ook op Facebook, LinkedIn en Instagram!